sindikato.see.daa@gmail.com

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση σωματείου press-point

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ  Δ.Α.Α.

Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τριμερής συνάντηση  του Σωματείου μας στις 14/5/2015, με τους εκπροσώπους της εταιρείας  στο υπουργείο Εργασίας. Τα θέματα που θέσαμε ήταν για το επίδομα γάμου, την υπογραφή  νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και για την επαναφορά του 10% σε όλους τους συναδέλφους. Σε αυτή την συνάντηση παραβρέθηκαν και στήριξαν την προσπάθεια μας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών του Αεροδρομίου και η Ο.Ι.Υ.Ε.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην συζήτηση που ακολούθησε αρνήθηκαν να επαναφέρουν το επίδομα γάμου που παρανόμως περιέκοψαν, σύμφωνα με τις αποφάσεις των επιθεωρητών εργασίας όλων των βαθμίδων, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας. Αρνήθηκαν κάθε συλλογική διαπραγμάτευση, δηλώνοντας πως θα εξακολουθούν να υφίστανται τα ιδιωτικά συμφωνητικά.  Επικαλέστηκαν την γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να δικαιολογήσουν την αθέτηση της  αρχικής τους δέσμευσης, ότι όταν η εταιρεία γίνει κερδοφόρα οι μισθοί θα επανέλθουν. Στην παρατήρηση του Σωματείου μας, ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κερδοφορία, η απάντηση τους ήταν ότι «Ναι δηλώνουμε κέρδη αλλά ποιος είναι ο τζίρος?» Επίσης υποστήριξαν πως το συνολικό ποσό από τις περικοπές «δεν επιφέρει μεγάλο κέρδος στην εταιρεία» Aν είναι έτσι τότε γιατί το έκοψαν? Στο δε θέμα των ατομικών συμβάσεων ισχυρίστηκαν  ότι «οι υπάλληλοι ήθελαν και υπέγραψαν, αν δεν ήθελαν ας μην το έκαναν»!! Σε λίγο θα μας πουν ότι οικειοθελώς, κόψαμε από μόνοι μας τους μισθούς μας.

Άλλος λόγος που επικαλεστήκαν ήταν ο γνωστός ισχυρισμός της τελευταίας δεκαετίας, ότι δήθεν δεν γνωρίζουν «αν θα ανανεωθεί η σύμβαση με τον αερολιμένα». Την πρόφαση αυτή  την χρησιμοποιούν πολλά χρόνια και την επισείουν με την μορφή απειλής σε κάθε περίπτωση, από την περίοδο ακόμα που υπογράφηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση με το σωματείο μας το 2008. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος του υπουργείου ρώτησε. «Αν ανανεώσετε πάλι για ένα εξάμηνο ή για ένα έτος την σύμβαση δεν θα ισχύει το ίδιο? Με την ίδια λογική αν επανέλθουν συλλογικές συμβάσεις αυτό θα επικαλείστε?» Η απάντηση ήταν «ναι αλλά θα δούμε και πως πάει η εταιρεία». Συνάδελφοι,  τα «επιχειρήματα» της εργοδοσίας ήταν ανέκαθεν σαθρά και απέβλεπαν στο πως θα παραποιήσουν αυτό που όλοι ξέρουμε. Ότι δηλαδή υπάρχει κερδοφορία, οικονομική άνοδος και ευοίωνη πορεία. Αυτή η κερδοφορία οφείλεται κατά πρώτο, στην αυξημένη επιβατική κίνηση, στην περικοπή των μισθών μας, στο γεγονός ότι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο το προσωπικό, πράγμα που εντατικοποιεί την εργασία μας σε αφόρητο βαθμό.

Συνάδελφοι
Ως σωματείο δηλώνουμε, πως δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που η εταιρεία είχε δεσμευτεί ότι θα επανέφερε όταν υπογράφαμε τις πρώτες ατομικές συμβάσεις. Όλοι μας βάλαμε πλάτη να βοηθήσουμε. Δεχτήκαμε μειώσεις για να επιβιώσει η εταιρεία, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε επαναφορά με τα πρώτα θετικά στοιχεία. Γιατί λοιπόν αθετούνται οι δεσμεύσεις, γιατί αυτή η αδιαλλαξία στο καθόλα δίκαιο αίτημα μας?
Ως Δ.Σ με την δική σας στήριξη και συμμετοχή, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση των αιτημάτων μας ενάντια στην εργοδοτική αδιαλλαξία και αυθαιρεσία. Δεν μας φοβίζουν οι απειλές και οι ιδιαίτερες εκδικητικές  «μεταχειρίσεις». Αναμένουμε την πορεία της εκδίκασης της υπόθεσης του συναδέλφου που έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη για το επίδομα γάμου. Το σωματείο μας θα παρίσταται και θα στηρίξει τον συνάδελφο στoν δικαστικό του αγώνα. Αναμένουμε την προαναγγελθείσα επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων  από την κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι τότε θα δικαιωθούν πολλά από τα αιτήματα μας που σήμερα η εργοδοσία αξιοποιώντας τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους αρνείται να εφαρμόσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                      ΚΟΤΣΟΡΓΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                                    ΜΠΟΥΡΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

1 σχόλιο: