sindikato.see.daa@gmail.com

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία κατά της διοίκησης της αεροπορικής εταιρίας AEGEAN AIRLINES για απόλυση συνδικαλιστή

                                    

Δεν είναι τυχαιο το γεγονος, ότι σημερα το φαινομενο των απολυσεων εργαζομενων εχει παρει διαστασεις επιδημιας, όχι μονο για τις επιχειρησεις εκεινες που συνθλιβονται μεσα στις μυλοπετρες της οικονομικης κρισης, αλλα και σε εκεινες που αδραχτουν την ευκαιρια να τακτοποιησουν τους λογαριασμους τους με τους οργανωμένους σε σωματεια  εργαζομενους  καταπατωντας καθε εννοια εργατικου δικαιου. Είναι μια πολιτικη αποφαση, καλυμενη με επιχειρηματικες, δηθεν, επιλογες, που αποσκοπει να δωσει το τελειωτικο χτυπημα, σ`αυτό που ονομαζουμε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικο κινημα και που αποτελει το θεμελιο του συνδικαλισμου στη χωρα.
Το χρονικο
Η εργοδοσια θελοντας να πραγματοποιησει ένα επιχειρηματικο της σχεδιο που προεβλεπε την παραχωρηση ενός κομματιου της δραστηριοτητας της σε άλλη εταιρια, εθεσε στον εργαζομενο το εκβιαστικο δίλλημα: η υπογραφεις και παραιτείσαι από την αποζημιωση και συνεχιζεις τη δουλεια σου σε άλλο εργολαβο, η απολυεσαι. Ο εκβιασμος αυτος συνοδευοταν από τα εξης χαρακτηριστικα:
1.        Η προταση γινεται 1/12/2011, ημερα πανελλαδικης απεργιας.
2.        Η απαντηση των εργαζομενων επρεπε να δοθει εντος 24ων ωρων.
3.        Η υπογραφη ηταν χωρις να γνωριζουν τι υπογραφουν,(ακομη και σημερα δεν είναι γνωστη η νεα συμβαση).
4.        Η υπογραφη ειχε ισχυ ατομικης συμβασης με ότι αυτό συνεπαγεται.
Το σωματειο βεβαια αντεδρασε γνωστοποιωντας το θεμα στα ανωτερα θεσμικα και συνδικαλιστικα οργανα, προσπαθώντας να ματαιωσει όχι το επιχειρηματικο σχεδιο της εργοδοσιας, στο βαθμο που ηταν νομιμο, αλλα να εφαρμοστουν ολες οι νομιμες διαδικασιες που προβλεπει ο νομος για την συγκεκριμενη πραξη. Η απαντηση της εργοδοσιας ηταν η απολυση οσων δεν υπεγραψαν την αυθαιρετη απαιτηση της. Μεταξυ των απολυμενων και ο υπογραφων προεδρος του συλλογου εργαζομενων στην  AEGEAN AIRLINES, (12/12/2011).
Καταγγελουμε λοιπον, την αδικη, παρανομη και καταχρηστικη απολυση των εργαζομενων της  AEGEAN AIRLINES και καλουμε κάθε υπευθυνο θεσμικο οργανο να αναλαβει τις ευθυνες του. Κυριως όμως καλουμε τους εργαζομενους απανταχου να παλεψουν για να αποκρουσουν τις επιθεσεις των εργοδοτων στα δικαιωματα μας.
Συναδελφοι εργαζομενοι,
Η εργοδοσια αψηφοντας νομους και θεσμους διαλυει οποιον προσπαθει, ορθωνοντας το αναστημα του, να διεκδικησει το δικιο του. Ό,τι στο παρελθον ειχε θεσμοθετηθει με τους αγωνες των εργαζομενων, αντικαθισταται σημερα από την αυθαιρετη, ασυδοτη, εκβιαστικη και τρομοκρατικη πρακτικη της εργοδοσιας, χαριν του βραχυπροθεσμου χρηματιστηριακου κερδους της επιχειρησης, χωρις να λογαριαζουν την κοινωνικη και ανθρωπινη διασταση των συνεπειων. Στο σημερινο «ευελικτοποιημενο» εργασιακο πλαισιο, εμεις δεν εχουμε ανθρωπινη υποσταση, αλλα ειμαστε ανταλλακτικα εργαλεια που παραγουμε κερδη για τις τσεπες τους. Τα  εξατομικευμενα συμβολαια  εργασιας, χωρις αναφορα σε συλλογικες συμβασεις, μας οδηγουν στον εργασιακο μασαιωνα. Αυτόν βιωνουμε τωρα.
Αντισταθειτε…


      ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
AEGEAN AIRLINES

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ψήφισμα σύσκεψης σωματείων 14.12.11


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 14.12.11
                                                                                              
Δραματικές διaστάσεις και με ταχύτατους ρυθμούς, παίρνει η επίθεση των εργοδοτών απέναντι στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Εξοπλισμένοι με το αντεργατικό οπλοστάσιο που δημιούργησαν  και εξακολουθούν να δημιουργούν, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η τωρινή, μαζί με την τρόικα, όχι μόνο το αξιοποιούν στο έπακρο για να μειώσουν μισθούς και να καταργήσουν εργατικά δικαιώματα, αλλά γνωρίζοντας ότι έχουν την πλήρη πολιτική κάλυψη στην ασυδοσία τους, παραβιάζουν  και αυτές τις εναπομείνασες ρυθμίσεις στοιχειώδους προστασίας των εργαζόμενων.

Οι μαζικές απολύσεις, η μονομερής επιβολή των ατομικών συμβάσεων με μείωση αποδοχών, η απλήρωτη εργασία, η μαύρη εργασία και η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και τρομοκρατίας, είναι καθημερινά φαινόμενα.

Καλλιεργούν την αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζόμενων στο όνομα  της προάσπισης της εργασίας τους μέσω της δήθεν εξασφάλισης της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι το άλλοθι για να δεχθούν οι εργαζόμενοι, χωρίς αντίδραση, την μείωση των αποδοχών τους και την επιβολή του «νόμου του εργοδότη». Φτάσανε στο σημείο να δημιουργούν στρατιές «δήθεν υποστηρικτών»  από εργαζόμενους που στην ανασφάλεια και στη απελπισία τους για την εξασφάλιση της εργασίας τους, στρέφονται εναντίον συναδέλφων τους με μόνο «αντάλλαγμα» την απλή επιβίωση. Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους σαν πιόνια στον ανηλεή πόλεμο του ανταγωνισμού των εταιρειών.

Απολύουν η στρέφονται με διάφορους τρόπους εναντίον όσων διατηρούν ακόμα την αξιοπρέπεια τους και τολμούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματα τους, οπως συνέβη στην ICTS με την απόλυση της συναδ. Σταματέλου Χ. ιδρυτικού μέλους σωματείου αλλά και του συνδ. Δελαπόρτα Σ.

 Τελευταίο κρούσμα, ασυδοσίας, παρανομίας, και κοινωνικής αναλγησίας είναι η ετσιθελική μεταφορά των εργαζόμενων της Aegean Airlines στην Goldair Handling με αλλαγή των όρων απασχόλησης μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και η απόλυση του Προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου συναδ. Χριστοφόρη Χ. επειδή αρνήθηκε την υπογραφή ατομικής σύμβασης.

Η εταιρεία Handling, Swissport Hellas,  προχωράει σε μαζικές απολύσεις εργαζόμενων αορίστου χρόνου, στοχεύοντας στην δημιουργία μιας επιχείρησης με συμβασιούχους εργαζόμενους, ευάλωτους στην ανασφάλεια και την τρομοκρατία, χωρίς συνδικαλιστική προστασία, έρμαια στην ασυδοσία του εργοδότη.

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η ασυδοσία των κάθε λογής εργολάβων, με την στιγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων, τόσο μισθολογικά όσο και εργασιακά, κάτω από την πλήρη έλλειψη ελέγχου από την διοίκηση του Αερολιμένα. Η χρησιμοποίηση των εργολάβων είναι το μέσον για την δραματική συρρίκνωση εισοδημάτων  και δικαιωμάτων με μοναδικό κερδισμένο τον εργοδότη του έργου.

Ο χώρος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, δεν κινδυνεύει να γίνει, αλλά έχει γίνει «πρότυπο εργαστήρι» αντεργατικών επιλογών και μεθοδεύσεων. Η παρανομία, η αυθαιρεσία, ο έλλειψη σεβασμού της εργατικής νομοθεσίας, η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προσπάθεια κατάργηση τους, είναι η συνήθης πρακτική και όχι η εξαίρεση.

Τα σωματεία που συμμετέχουν στην σύσκεψη καταδικάζουν και καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα. Δηλώνουν την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους και δηλώνουν την διαθεσιμότητα τους για κοινές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Τα σωματεία θα αγωνισθούν συντονισμένα για να αποτραπεί η εκδήλωση φαινομένων «κανιβαλισμού» ανάμεσα σους εργαζόμενους. Θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζόμενων σαν το ισχυρό όπλο αντίδρασης στα σχέδια των εργοδοτών, για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός των εργαζόμενων από τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση, για να στραφούν στον κύριο στόχο  που δεν είναι άλλος από  τη ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την παράνομη απόλυση του Προέδρου του σωματείου της Aegean Χριστοφόρη Χ., της συναδ. Σταματέλου Χ. και του συναδ. Δελαπόρτα Σ. και ζητούν την άμεση ανάκληση τους. Καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να σταθούν στο ύψος τους και να πάρουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ανάκληση των απολύσεων.

Τα σωματεία αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου, δεν μπορεί να έχει ολοκληρωτικά αποτελέσματα, όσο δεν συνδυάζεται με τον αγώνα για ανατροπή των πολιτικών που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Όσο αυτός ο αγώνας δεν δυναμώνει και δεν συντονίζεται, όσο οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν επεξεργάζονται,  δεν προβάλλουν, δεν απαιτούν και δεν διεκδικούν μια άλλη πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τόσο τα αποτελέσματα του επιμέρους αγώνας μας θα περιορίζονται και τόσο θα καλλιεργούνται αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι μπορεί να περιμένουν καλλίτερες μέρες χωρίς αντίδραση και αγώνα, χωρίς ρήξεις και ανατροπές.

Τα σωματεία θα συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες για την προώθηση των προσπαθειών τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΑΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ DHL
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΕΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ CPS
ΕΝΩΣΗ ΦΥΛΑΚΩΝ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ   
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΡΗΜ/ΛΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ








  














Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση-καταγγελία


Ανακοίνωση καταγγελία
Οι τραμπουκισμοί των εργοδοτών και των υποτακτικών τους δεν θα περάσουν
                                                      06.12.11
      Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία η παρανομία και η επιβολή του νόμου του εργοδότη, σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών για πλήρη κατάργηση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έφτασε στο απόγειο της. Φτάσαμε στο σημείο να επιστρέφουμε σε εποχές καταδικασμένες στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, σαν εποχές πολιτικής ανωμαλίας. Φτάσαμε σε σημείο «κανιβαλικών» λογικών, όπου η παρανομία του εργοδότη δικαιολογείται εφ΄όσον προσφέρει  στους υπόλοιπους μια θέση εργασίας, έστω και κουτσουρεμένη μισθολογικά, ασφαλιστικά και χωρίς εργατικά δικαιώματα.   Η εργοδοσία της εταιρείας security ICTS που δραστηριοποιείται και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και είναι υπόλογη για απόλυση ιδρυτικού μέλους σωματείου και για συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, προχώρησε στην οργάνωση «συγκέντρωσης υποστήριξης» από εργαζόμενους της εταιρείας της προκειμένου να «εκφράσουν την αλληλεγγύη τους» προς αυτήν κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης, στις 05.12.11,  όπου συζητιόνταν τα παραπάνω θέματα.

Καταγγέλλουμε την εταιρεία για την οργάνωση και καθοδήγηση ομάδας 80 περίπου εργαζόμενων  που με τραμπούκικο τρόπο επιτέθηκαν  και προπηλάκισαν λεκτικά άλλα και σωματικά τους συναδέλφους συνδικαλιστές από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  του αεροδρομίου,   την Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ  το Ε.Κ.Α , και το υπό ίδρυση σωματείο Κ.Σ.Υ.Α, οι οποίοι συμμετείχαν στην τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης  για την απολυμένη συναδέλφισσα Χaρα Σταματέλου ιδρυτικό μέλος του σωματίου της Κ.Σ.Υ.Α. Μαζί με την υπόθεση της συνάδελφου θα συζητιόταν και οι καταγγελίες εργαζομένων στην εταιρεία που αφορούσαν  περιστατικά εργοδοτικής  αυθαιρεσίας,  καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας,  απλήρωτη εργασίας, εκδικητικών  απολύσεων  εργαζόμενων που διεκδικούσαν  τα δικαιώματα τους.

      Οι «εργαζόμενοι» καθοδηγούμενοι από τον εκπρόσωπο της εταιρείας με βρισιές,  απειλές, σπρωξίματα και ύπουλα κτυπήματα  προσπάθησαν να ακυρώσουν την διαδικασία και παράλληλα να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους από τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου αλλά και τον επιθεωρητή εργασίας  που θα προέδρευε της τριμερούς.  Με κραυγές και με συνθήματα δεν άφηναν να ξεκινήσει η διαδικασία  ενώ αυθαίρετα κατέλαβαν τον χώρο απειλώντας και βρίζοντας τους παρευρισκόμενους συναδέλφους. Όλα αυτά γινόταν παρουσία διευθυντικού στελέχους της εταιρίας αλλά και της νομικής συμβούλου της, που με την στάση τους ενθάρρυναν τους τραμπουκισμούς και τους προπηλακισμούς των συναδέλφων.  Είχε προηγηθεί ανακοίνωση  «κάλεσμα» από την εργοδοσία τις προηγούμενες μέρες που είχε αναρτηθεί στο επίσημο πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας όπου καλούσε σε «συγκέντρωση» έξω από την επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης καθιστώντας μάλιστα την παρουσία των εργαζομένων σε αυτήν υποχρεωτική!!

    Οι «υποστηρικτές» της εργοδοσίας τελικά απομακρύνθηκαν αφού καλέστηκε από τους επιθεωρητές η αστυνομία  και ξεκίνησε η διαδικασία της τριμερούς. Οι  εκπρόσωποι της εργοδοσίας συνεχίζοντας της προκλήσεις προσπάθησαν για ακόμα μια φορά να αναβάλουν την διαδικασία με ανυπόστατα προσχήματα, αλλά και καλλιεργώντας συστηματικά κλίμα έντασης, αφού δεν άφηναν τους εκπροσώπους των εργαζομένων να τοποθετηθούν ενώ κατά διαστήματα  κάποιοι από τους «υποστηρικτές» της εταιρείας που είχαν απομακρυνθεί έμπαιναν  με το έτσι θέλω στην αίθουσα διακόπτοντας την διαδικασία, βρίζοντας και απειλώντας.

     Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του υπό ίδρυση επιχειρησιακού σωματίου που δημιουργήθηκε από την εργοδοσία και πήρε ξεκάθαρα το μέρος της,  λέγοντας ότι καλώς απολύθηκε η συνάδελφος γιατί δεν έκανε σωστά την δουλειά της, τασσόμενο πλήρως και απροκάλυπτα με το μέρος των εργοδοτών παπαγαλίζοντας επακριβώς κομμάτια από την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας. Είναι θλιβερός ο ρόλος ορισμένων που εκμεταλλευόμενοι την φοβία, την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της ανεργίας, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσουν τα εργοδοτικά σχέδια και τα προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα.

Συνάδελφοι
     Τα σημερινά γεγονότα δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση από το οργανωμένο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Αν αφήσουμε να περάσουν οι εργοδοτικές  «συγκεντρώσεις» τύπου «καρφίτσα»   είναι βέβαιο ότι θα περάσει το κλίμα του φόβου και της υποταγής  σε πλατιά τμήματα εργαζομένων.  Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία  ομοσπονδίες το ΕΚΑ να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς των εργοδοτών να σταθούν δίπλα στα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου που δίνουν την μάχη για αξιοπρεπής μισθούς για να μην περάσουν τα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης για μειώσεις μισθών για καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για το ΔΣ του Συνδικάτου   Για το ΔΣ του Κ.Σ.Υ.Α.   Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΓΟΥΡΛΑΣ Ν.      ΤΣΑΚΑΤΑΝΗΣ Γ.      ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν.

O Γ. Γραμματέας     Ο Γ. Γραμματέας             Ο Γ. Γραμματέας

 ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ν.      ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Δ.      ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ Ν.