sindikato.see.daa@gmail.com

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση-καταγγελία


Ανακοίνωση καταγγελία
Οι τραμπουκισμοί των εργοδοτών και των υποτακτικών τους δεν θα περάσουν
                                                      06.12.11
      Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία η παρανομία και η επιβολή του νόμου του εργοδότη, σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών για πλήρη κατάργηση των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έφτασε στο απόγειο της. Φτάσαμε στο σημείο να επιστρέφουμε σε εποχές καταδικασμένες στην συνείδηση του Ελληνικού λαού, σαν εποχές πολιτικής ανωμαλίας. Φτάσαμε σε σημείο «κανιβαλικών» λογικών, όπου η παρανομία του εργοδότη δικαιολογείται εφ΄όσον προσφέρει  στους υπόλοιπους μια θέση εργασίας, έστω και κουτσουρεμένη μισθολογικά, ασφαλιστικά και χωρίς εργατικά δικαιώματα.   Η εργοδοσία της εταιρείας security ICTS που δραστηριοποιείται και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και είναι υπόλογη για απόλυση ιδρυτικού μέλους σωματείου και για συνεχείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, προχώρησε στην οργάνωση «συγκέντρωσης υποστήριξης» από εργαζόμενους της εταιρείας της προκειμένου να «εκφράσουν την αλληλεγγύη τους» προς αυτήν κατά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης, στις 05.12.11,  όπου συζητιόνταν τα παραπάνω θέματα.

Καταγγέλλουμε την εταιρεία για την οργάνωση και καθοδήγηση ομάδας 80 περίπου εργαζόμενων  που με τραμπούκικο τρόπο επιτέθηκαν  και προπηλάκισαν λεκτικά άλλα και σωματικά τους συναδέλφους συνδικαλιστές από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  του αεροδρομίου,   την Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ  το Ε.Κ.Α , και το υπό ίδρυση σωματείο Κ.Σ.Υ.Α, οι οποίοι συμμετείχαν στην τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης  για την απολυμένη συναδέλφισσα Χaρα Σταματέλου ιδρυτικό μέλος του σωματίου της Κ.Σ.Υ.Α. Μαζί με την υπόθεση της συνάδελφου θα συζητιόταν και οι καταγγελίες εργαζομένων στην εταιρεία που αφορούσαν  περιστατικά εργοδοτικής  αυθαιρεσίας,  καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας,  απλήρωτη εργασίας, εκδικητικών  απολύσεων  εργαζόμενων που διεκδικούσαν  τα δικαιώματα τους.

      Οι «εργαζόμενοι» καθοδηγούμενοι από τον εκπρόσωπο της εταιρείας με βρισιές,  απειλές, σπρωξίματα και ύπουλα κτυπήματα  προσπάθησαν να ακυρώσουν την διαδικασία και παράλληλα να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους από τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου αλλά και τον επιθεωρητή εργασίας  που θα προέδρευε της τριμερούς.  Με κραυγές και με συνθήματα δεν άφηναν να ξεκινήσει η διαδικασία  ενώ αυθαίρετα κατέλαβαν τον χώρο απειλώντας και βρίζοντας τους παρευρισκόμενους συναδέλφους. Όλα αυτά γινόταν παρουσία διευθυντικού στελέχους της εταιρίας αλλά και της νομικής συμβούλου της, που με την στάση τους ενθάρρυναν τους τραμπουκισμούς και τους προπηλακισμούς των συναδέλφων.  Είχε προηγηθεί ανακοίνωση  «κάλεσμα» από την εργοδοσία τις προηγούμενες μέρες που είχε αναρτηθεί στο επίσημο πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας όπου καλούσε σε «συγκέντρωση» έξω από την επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης καθιστώντας μάλιστα την παρουσία των εργαζομένων σε αυτήν υποχρεωτική!!

    Οι «υποστηρικτές» της εργοδοσίας τελικά απομακρύνθηκαν αφού καλέστηκε από τους επιθεωρητές η αστυνομία  και ξεκίνησε η διαδικασία της τριμερούς. Οι  εκπρόσωποι της εργοδοσίας συνεχίζοντας της προκλήσεις προσπάθησαν για ακόμα μια φορά να αναβάλουν την διαδικασία με ανυπόστατα προσχήματα, αλλά και καλλιεργώντας συστηματικά κλίμα έντασης, αφού δεν άφηναν τους εκπροσώπους των εργαζομένων να τοποθετηθούν ενώ κατά διαστήματα  κάποιοι από τους «υποστηρικτές» της εταιρείας που είχαν απομακρυνθεί έμπαιναν  με το έτσι θέλω στην αίθουσα διακόπτοντας την διαδικασία, βρίζοντας και απειλώντας.

     Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του υπό ίδρυση επιχειρησιακού σωματίου που δημιουργήθηκε από την εργοδοσία και πήρε ξεκάθαρα το μέρος της,  λέγοντας ότι καλώς απολύθηκε η συνάδελφος γιατί δεν έκανε σωστά την δουλειά της, τασσόμενο πλήρως και απροκάλυπτα με το μέρος των εργοδοτών παπαγαλίζοντας επακριβώς κομμάτια από την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας. Είναι θλιβερός ο ρόλος ορισμένων που εκμεταλλευόμενοι την φοβία, την ανασφάλεια και τον κίνδυνο της ανεργίας, χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσουν τα εργοδοτικά σχέδια και τα προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα.

Συνάδελφοι
     Τα σημερινά γεγονότα δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση από το οργανωμένο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα. Αν αφήσουμε να περάσουν οι εργοδοτικές  «συγκεντρώσεις» τύπου «καρφίτσα»   είναι βέβαιο ότι θα περάσει το κλίμα του φόβου και της υποταγής  σε πλατιά τμήματα εργαζομένων.  Καλούμε πρωτοβάθμια σωματεία  ομοσπονδίες το ΕΚΑ να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς των εργοδοτών να σταθούν δίπλα στα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου που δίνουν την μάχη για αξιοπρεπής μισθούς για να μην περάσουν τα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης για μειώσεις μισθών για καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Για το ΔΣ του Συνδικάτου   Για το ΔΣ του Κ.Σ.Υ.Α.   Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Υ.Α.Χ.Φ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΓΟΥΡΛΑΣ Ν.      ΤΣΑΚΑΤΑΝΗΣ Γ.      ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ν.

O Γ. Γραμματέας     Ο Γ. Γραμματέας             Ο Γ. Γραμματέας

 ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ν.      ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Δ.      ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ Ν.

6 σχόλια:

  1. Συνάδελφε πολύ ωραία αυτά που γράφεις , οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας δεν πρέπει να μένουν κρυφές και πρέπει να καταγγέλλονται, αλλά μήπως θα έπρεπε πριν υιοθετήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία που τελικά θα μπορούσε να στραφεί εις βάρος των εργαζομένων μια εταιρίας να ακούσουμε και την άποψη των ίδιων των ενδιαφερόμενων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε συνάδελφε,
    Σε ευχαριστούμε κατ΄αρχάς που θέλησες να σχολιάσεις την ανακοίνωση μας και να καταθέσεις την άποψή σου. Επέτρεψε και σε εμάς να σχολιάσουμε την άποψή σου.
    α.Δεν πρόκειται για "κάποιες" πληροφορίες αλλά για συγκεκριμένη απόλυση ιδρυτικού μέλους σωματείου. Επίσης πρόκειται για καταγγελίες έγγραφες, εργαζόμενων για καταστρατήγηση εργατικής νομοθεσίας, απλήρωτης εργασίας κ.λ.π. Αρα θέμα υιοθέτησης οποιασδήποτε πληροφορίας δεν υπάρχει.
    β.Πως μπορεί η προσπάθεια κατοχύρωσης των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων να στρέφεται εναντίον των ίδιων των εργαζόμενων,είναι κάτι που δεν το εξηγείς. Αν θεωρείς ότι η προστασία τους περνάει μέσα από την αυθαίρετη λειτουργία του εργοδότη, τότε, είναι μια "νέα προσέγγιση" που δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους γιατί ακυρώνει τον ίδιο το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.
    β.Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους να σημειώσουμε τα εξής: Ενδιαφερόμενοι είναι αυτοί που προέβησαν στις καταγγελίες. Αρα η γνώμη τους είναι γνωστή. Ενδιαφερόμενη είναι η εταιρεία που καταγγέλεται και την γνώμη της την κατάθεσε στην Επιθεώρηση Εργασίας.
    Αν ενδιαφερόμενους θεωρείς αυτούς που με οργάνωση και προτροπή της εργοδοσίας προέβησαν σε λεκτικούς και σωματικούς προπηλακισμούς εναντίον εκλεγμένων συνδικαλιστών, τότε, επέτρεψε μας να θεωρούμε ένα τέτοιο φαινόμενο όχι μόνο επικίνδυνο για την δημοκρατία γενικότερα αλλά και για την δημοκρατία στους χώρους δουλειάς ειδικότερα. Αλλά είναι και επιζήμιο για τους ίδιους τους εργαζόμενους γιατί προσπαθεί να καλλιεργήσει κανιβαλικές αντιλήψεις, να στρέψει το ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, να μεταφέρει τον ανταγωνισμό των εταιρειών ανάμεσα στους εργαζόμενους με τελική κατάληξη την πλήρη υποταγή των εργαζόμενων στην εργοδοτική αυθαιρεσία με αντάλλαγμα μια κουτσουρεμένη θέση εργασίας και την δαμόκλειο σπάθη πάνω από τον κεφάλι τους.
    γ. Αν θεωρείς ότι το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα του πρέπει να περνάει μέσα από το "φίλτρο" κάποιων εργοδοτικών σωματείων η κάποιων διευθυντικών μηχανισμών, τότε,είναι σαν να προσκαλούμε τους εργαζόμενους να προσχωρήσουν στην λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω" κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ.
    Το ΔΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τα σχόλια μου.
    Και πάλι όλα όσα γράφεις με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.
    Και από όσο γνωρίζω είσαι άνθρωπος με έντονη αγωνιστική δράση και θέλω να σε συγχαρώ για τους αγώνες που δίνεις για τους εργαζόμενους.
    Θα επιμείνω όμως στο γεγονός ότι πρέπει να ερευνήσεις περισσότερο ορισμένα θέματα, και είμαι σίγουρος ότι εσύ γνωρίζεις τον τρόπο να το κάνεις.
    Ξέρεις ποια ακριβώς είναι η «συνδικαλιστική» δράση της συγκεκριμένης κυρίας μέχρι τώρα; Ξέρεις ότι ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό το αγαπημένο παιδί της εργοδοσίας , και το μάτι και το αυτί τις διοίκησης μέσα στην εταιρία;
    Τι μεσολάβησε και διαταράχτηκαν τόσο πολύ οι αρμονικές σχέσεις τους ; Μήπως δεν πήρε αυτά που τις υποσχέθηκαν ή μήπως αυτά που παρακολουθούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα καλοστημένο παιχνίδι από τις δύο «ενδιαφερόμενες» πλευρές.
    Να ξέρεις όμως ότι υπάρχει και άλλη ενδιαφερόμενη πλευρά : αυτοί που πραγματικά θα υποστούν τις επιπτώσεις αυτής της διαμάχης …. οι εργαζόμενοι της εταιρίας.
    Ακόμα ίσως θα πρέπει να διευκρινήσεις τι εννοείς όταν λες «απλήρωτη εργασία». Χρωστάει πολλά λεφτά ή εταιρία στη συγκεκριμένη «συνδικαλίστρια» ξέρεις πολλές εταιρίες αυτή την εποχή που να πληρώνουν στην ώρα τους;
    Πάρε πληροφορίες και από αλλού , θα εκπλαγείς με αυτά που θα μάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σοβαρές όντως οι καταγγελίες σου συνάδελφε, τις έχουμε ξανακούσει από τον διευθυντή της εταιρίας όταν μαζί με 80 «παλληκαράδες» μας έβριζαν , μας κτυπούσαν, στην επιθεώρηση εργασίας τρομοκρατώντας τους συναδέλφους.
    Μήπως πρέπει να τις στείλεις και στη ΓΣΕΕ στο ΕΚΑ που έχουν βγάλει και αυτά τα όργανα ανακοινώσεις καταγγελίας για τους τραμπουκισμούς όλου αυτού του συρφετού? Η και αυτοί παρασυρθήκαν από την συγκεκριμένη εργαζομένη . Πολύ σατανική η Χαρά ρε συνάδελφε, πως τα κατάφερε και μας αποπροσανατόλισε όλους εμάς το συνδικάτο αεροδρόμιου ΚΣΥΑ, ΕΚΑ την ΓΣΕΕ κλπ μας?

    Και καλά αν είναι όπως τα λες και παίζεται κάποιο παιχνιδάκι από τις «δύο ενδιαφερόμενες πλευρές», γιατί τότε το εργοδοτικό σωματείο τρέχει προς υποστήριξη της εργοδοσίας; Γιατί δεν καταγγέλλονται και οι δύο;

    Όμως για να γίνεις πιο πειστικός και σε εμάς αλλά και στους συνάδελφους από τα σωματεία και τα άλλα όργανα του εργατικού κινήματος μήπως θα έπρεπε να βγάλεις την κουκούλα της ανωνυμίας και να τα πεις αυτά με το ονοματάκι σου καθαρά και ξάστερα?

    Μου θυμίζεις, ξέρεις, μια παρόμοια τακτική ενός «ανώνυμου συναδέλφου» όταν μια άλλη εργοδοσία κυνηγούσε τον Πρόεδρο του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ. Έτσι και αυτός ο «ανώνυμος» -έχει πλάκα να είσαι ο ίδιος- κρυβόταν πίσω από την κουκούλα του και πέταγε λάσπη σχολιάζοντας ανακοίνωση δημοσιευμένη σε εφημερίδα.

    Μήπως αν δεν το κάνεις αυτό θα είσαι απλά ένας κοινός εργοδοτικός συκοφάντης που πετάει λάσπη εκ του ασφαλούς?

    Αν λοιπόν ισχύουν οι καταγγελίες σου δεν έχεις παρά να παραβρεθείς στην σύσκεψη των σωματείων που θα γίνει την Τετάρτη και με την υπευθυνότητα και το θάρρος που πρέπει να διακρίνει κάποιον που καταγγέλλει τόσο σοβαρά ζητήματα, να τα εκθέσεις τεκμηριωμένα ενώπιον των συναδέλφων. Και να είσαι σίγουρος ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ποιον να έρθω συνάδελφε να συζητήσω στην στημένη σύναξή σας ;
    Με τους εργατοπατέρες που από πέρυσι έτρεξαν να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με μισθούς κάτω από την Γενική Συλλογική της ΓΣΕΕ? Και αν δεν θυμάστε καλά διαβάστε πως αντέδρασε η ΓΣΕΕ στο «συναδελφικό» έργο τους με δύο επιστολές της στις 25/10/2010
    Θέλεις να πεις ότι αυτοί που υπέγραψαν την επαίσχυντη επιχειρησιακή σύμβαση πέρυσι, κόπτονται φέτος για τα εργασιακά δικαιώματα της Χαράς ;
    Η νομίζετε ότι όλος ο κόσμος τρώει κουτόχορτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφε σταματάω να ασχολούμαι μαζί σου γιατί βλέπω ότι
    ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ» ΔΕΝ ΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή