sindikato.see.daa@gmail.com

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η θεοποίηση του κεφαλαίου, τα κοινωνικά οφέλη & η Ryanair. Tου Μ. Ραγκούση




Ίσως η σημαντικότερη αλλαγή που έχει επιφέρει το κύμα νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου να μην παρατηρείται σε επίπεδο εφαρμογής μέτρων αλλά σε επίπεδο ιδεών. Είναι πλέον φανερό ότι το μεγάλο στοίχημα του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι αποκλειστικά η δημιουργία, μέσω μνημονίου, των ευνοϊκών οικονομικών όρων για την ανάπτυξη του κεφαλαίου αλλά κυρίως η ίδια η «θεοποίηση του κεφαλαίου» από το σύνολο της κοινωνίας. Ένα αυξημένο μέρος του πληθυσμού εκφράζει πλέον την πίστη ότι το κεφάλαιο μπορεί να εγγυηθεί τη βελτιστοποίηση του ατομικού και συνολικού βιωτικού επιπέδου.

Μαζί με τους αρθρογράφους του νεοφιλελεύθερου μπλογκ, η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να καυχιέται για τη συνεισφορά της σε μια τέτοια θεοποίηση του κεφαλαίου. Μπορεί να διαφωνήσει κανείς μα μία εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε μνημονιακά μέτρα αλλά τα συνόδευε με τη ρητορική τού «αναγκαίου κακού». Κατά την επικοινωνιακή ρητορική του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, τα μνημονιακά μέτρα ήταν -τουλάχιστον στην έντασή τους- ανεπιθύμητα αλλά η εφαρμογή τους ήταν ο μόνος τρόπος για να λάβει η χώρα τα συμφωνηθέντα δάνεια. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή των μέτρων αυτή τη φορά με τη ρητορική του «αναγκαίου καλού». Έτσι, εκπρόσωπόι της δηλώνουν συχνά ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του κεφαλαίου στην Ελλάδα άλλα και ότι η ανάπτυξη του κεφαλαίου είναι από μόνη της ικανή να εγγυηθεί τη βελτίωση και βελτιστοποίηση του βιωτικού επιπέδου.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο τύπου για τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 13.02.14 πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης, τριμερής συνάντηση μεταξύ μελών του Δ.Σ του Συνδικάτου Εργαζομένων Εταιρειών στον Διεθνή Αερολιμένα και εκπροσώπων των Aegean Airlines, Olympic Air, Sky Serv (Olympic Handling) και Goldair Handling.

Θέμα της συζήτησης ήταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου μετά την εξαγορά της Olympic από την Aegean και τις επιπτώσεις από  την συρρίκνωση της πρώην Olympic Handling και την ανάγκη προστασίας των θέσεων εργασίας από την μεταφορά του έργου της εξυπηρέτησης της Olympic air στην Goldair Handling.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Γενική Συνέλευση Συνδικάτου

                                                                                                                                                   08.02.2014                                                                                                                                                                       
ANAKOINΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το 2014 αναμένεται να είναι το έτος που θα κορυφωθεί η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και μεταναστατών.
Απελευθέρωση απολύσεων, εκ νέου ορισμός του κατώτατου μισθού, κατάργηση των βασικών πυλώνων του κοινωνικού και προνοιακού κράτους που είναι η δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία είναι τα καίρια πλήγματα που θα επιφέρει το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου στα «συνήθη υποζύγια».
Πιο ειδικά όμως, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ήρθαμε αντιμέτωποι με προβλήματα που προέκυψαν από ραγδαίες ανακατατάξεις στο χώρο όπως την δημιουργία μονοπωλίων που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα εργατικά μας δικαιώματα με εκατοντάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιριών στις Εταιρίες του Διεθνή Αερολιμένα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των δεσμεύσεων του απέναντι στους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα, παλεύοντας καθημερινά για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας.

Το Σάββατο στις 22 Φλεβάρη και ώρα 11.00 π.μ καλούμε τα μέλη μας σε Γενική Συνέλευση στα Εξάρχεια Σολωμού 13 (4ος όροφος) προκειμένου να χαράξουμε συλλογικά και υπεύθυνα τους άξονες πάλης απέναντι σε αυτά που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, αλλά και σε αυτά που έρχονται.
Να οργανώσουμε από κοινού την δράση του Συνδικάτου μας μπροστά στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνουμε ενόψει των νέων καταστάσεων που διαμορφώνονται στο «Ελ. Βενιζέλος».

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΡΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 Το ΔΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Πανυγειονομική απεργία στις 6 Φλεβάρη

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου η μαύρη συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στην βουλή νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμισης που αφορά την δημόσια υγεία.
Ο νόμος έκτρωμα είναι μία ακόμα αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική που αποβλέπει στην κατάργηση της υγείας ως δημόσιο αγαθό, ενώ θα αυξήσει τα κέρδη των ιδιωτικών παροχών υγείας.
Η υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ με το κλείσιμο των πολυϊατρίων του θα αποκλείσει τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας, εργαζόμενους, συνταξιούχους, μετανάστες, ανασφάλιστους από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δημιουργώντας πραγματικές υγειονομικές «βόμβες» σε περίοδο οξυμένης κοινωνικής κρίσης και ανυπαρξίας κοινωνικού και προνοιακού κράτους.
Ήδη τα «συνήθη υποζύγια» έχουμε επιβαρυνθεί με το 10ευρω ανά επίσκεψη, το ένα ευρώ ανά συνταγή, την αύξηση κόστους νοσηλείας, την συμμετοχή 15% σε εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ το κλείσιμο νοσοκομείων –αρχικά στην Αττική – δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Παράλληλα 8000 με 10000 ιατροί και νοσηλευτές θα βρεθούν στον «Καιάδα» της διαθεσιμότητας – ανεργίας.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καλεί τους εργαζόμενους και τα Σωματεία του χώρου σε συμμετοχή στο Πανυγειονομικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 11 π.μ έξω από το υπουργείο Υγείας.

Συνενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους του χώρου της Υγείας και διεκδικούμε:

Κανένα νοσοκομείο κλειστό!

Καμία διαθεσιμότητα ή απόλυση σε ιατρούς και νοσηλευτές!

Αναβάθμιση των υποδομών υγείας!

Δωρεάν υγεία για όλους!

Απόσυρση των χαρατσιών στην υγεία!