sindikato.see.daa@gmail.com

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στη Newrest

                                                                                                         30.01.14
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκφράζει την αλληλεγγύη του και την συμπαράστασή του στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το επιχειρησιακό σωματείο της   Newrest.
To ΣΕΕ-ΔΑΑ ευθύς εξαρχής είχε προειδοποιήσει πως τις συνέπειες των ολιγοπωλίων που δημιουργήθηκαν από την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού μετά την έγκριση της για συγχώνευση AegeanOlympic Air, αργά ή γρήγορα θα την πλήρωναν οι εργαζόμενοι.
Ακόμα και σε εταιρίες που νέμονται μονοπωλιακά τις κερδοφόρες δραστηριότητες του αεροδρομίου, όπως η Newrest στις αεροτροφοδοσίες, αλλά και σε μελλοντικό χρόνο η Goldair  σε ότι αφορά την επίγεια εξυπηρέτηση, η αδηφάγα διάθεση των αφεντικών θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδα όπως περικοπή μισθών ή απολύσεις.
Και αυτά εμείς δεν τα μάθαμε τώρα!
Το Συνδικάτο μας «σήκωσε» αυτά τα ζητήματα με εξωστρέφεια καλώντας σε ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο όλες τις δυνάμεις του χώρου, είτε πρωτοβάθμιες είτε  δευτεροβάθμιες, προκειμένου η εργοδοτική αυθαιρεσία των ολιγαρχιών του αεροπορικού κλάδου να καταλάβει πως χωρίς εμάς όντως δεν γυρνά γρανάζι.
Ως εκ τούτου στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων στην Newrest για :
1.      Καμία περικοπή σε μισθούς και προσωπικό
2.      Πλήρη ένταξη των εποχικών συναδέλφων στο τακτικό προσωπικό, είτε πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες είτε για χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων
3.      Επέμβαση της επιθεώρησης εργασίας αν είναι νόμιμες οι συμβάσεις εργασίας 19 ημερών, αλλά και οι λοιπές συμβάσεις ορισμένου χρόνου
4.      Και τέλος να μην υπάρξει καμία διάκριση σε βάρος των «εώς εικοσιπέντε ετών» εργαζομένων.
Ζητάμε από  όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου να στηρίξουν τους εργαζόμενους της Newrest  .  Τέλος συνάδελφοι σας ενημερώνουμε ότι το  Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,  στις 13 Φλεβάρη θα υπερασπιστεί στην επιθεώρηση εργασίας  της Παλλήνης τα θύματα των νέων μονοπωλίων, τους εργαζόμενους, σας καλούμε λοιπόν σε αλληλεγγύη  και σε κοινό σχεδιασμό της αγωνιστικής μας απάντησης.


ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ Δ.Α.ΑΘΗΝΩΝ                                                                                
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ   ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                                                     15.01.14
O ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ  ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Συνάδελφοι 
Η εταιρεία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους περιέκοψε μονομερώς τους μισθούς μας με ακόμα ένα 10%. Αυτό συνέβη την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είχαν ήδη υπογράψει ατομικές  συμβάσεις,  όπου σε αυτές συμφωνείτο και από τα δυο μέρη ένα συγκεκριμένο ύψος μισθού μειωμένο κατά 10% για δυο χρόνια. Παρά λοιπόν τις ήδη μειώσεις όπου οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν, παρά την συγκεκριμένη δέσμευση ότι  οι συμβάσεις θα είχαν ισχύ μέχρι το Μάιο του 2014, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πέρσι εμφάνισε κέρδη σύμφωνα με τον ισολογισμό της, ενώ φέτος θα παρουσιάσει όπως έχει φανεί μέχρι τώρα ακόμα περισσότερα, αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και φόβου, μη σεβόμενη ακόμα και αυτή  την υπογραφή της  με το έτσι θέλω, μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς μας  με ένα 10% επιπλέον, το όποιο το ονόμασε «επίδομα γάμου» ,  με το ψευδές και ανυπόστατο επιχείρημα ότι τελευταίοι νόμοι που ψηφιστήκαν της έδιναν αυτό το δικαίωμα. Σε συνέχεια για το  «δίκαιο» όλων ζητά την ίδια μείωση και από τους ανύπαντρους. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κόπηκαν  και τα έξοδα σίτισης κ μεταφορικών άλλο ένα 5% , σύνολο μείωση των μισθών   25% σε ένα χρόνο.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Metropolis

                                                                                                                                           07.01.2014                                     
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Metropolis έπειτα από έναν πολύμορφο και επίμονο αγώνα τον περασμένο Ιούνη απέσπασαν μια σημαντική νίκη που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Ο Ανδρέας Κουρής, αφού πριν από 3 χρόνια εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Metropolis, κατάφερε σύντομα να κλείσει 13 καταστήματα, μεταξύ αυτών και του Διεθνούς Αερολιμένα, να βάλει την επιχείρηση στο άρθρο 99 και να απολύσει 180 εργαζόμενους.
Η μέθοδος που ακολούθησε ο Κουρής είναι πασίγνωστη σε όλους μας, και έχει πια γίνει καθεστώς στο πλαίσιο των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων της τάξης των εργοδοτών: τρομοκράτηση των εργαζόμενων ότι τα έσοδα της εταιρείας «έχουν πιάσει πάτο»,  στην αρχή καθυστερήσεις μισθών, μετά έναντι, μετά καθόλου μισθοί, τελικά απολύσεις, είτε με πτώχευση, είτε με άρθρο 99. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δέχθηκαν τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, παραμένουν απλήρωτοι πιστεύοντας ότι έτσι τουλάχιστον θα διασφαλίσουν τη δουλειά τους, δεν διαμαρτύρονται και οδηγούνται σε ένα αδιέξοδο. Τελικά καταλήγουν νομοτελειακά  στη θέση του απλήρωτου απολυμένου/άνεργου, χωρίς αποζημίωση ή ακόμα και χωρίς επίδομα ανεργίας.